Most elég sokan betegek voltak körülöttem mindenhol. Hidegek is voltak, no meg a levegő minősége mostanában nem mutat túl jó értékeket. Még mindig figyelem, csak most már kevesebbet törődök a levegővel. (pedig nagyon is kellene) Annyi, hogy a kinti sportolást el lehet felejteni mostanában.
A rossz levegő miatt elég sok a beteg, engem ugye fokozottan érnek a bacik, mert tömött metrón utazom szinte minden nap. A kínaiak (aki már járt Kínában az tudja) nem arról híresek, hogy odafigyelnének más ember egészségére. Kezüket nem odatéve küldik a bacikat az éterbe.
Tibi is most elég sokat betegeskedett, én lekopogom a sok beteges ember között még nem voltam mostanában beteg. Mi a titkom? :)
Tény szinte minden héten többször főzöm a jól bevált immunerősítő, baciölő teámat. :) (megszerettem, habár egy kis magyar akác vagy virágméz el kellene bele, de így minden nélkül is jó)
A jól bevált teában: 1 gyömbér, citrom és goji bogyó található.
A gyömbér: ez az egyik legalapvetőbb fűszer a kínai kultúrában. Kitűnő meghűlés, torokfájás, gyomorbántalmak és gyengeség ellen. Egyre jobban szeretem, viszont ételben nem eszem meg. (iszonyatosan tud csípni) Sokszor teában is ha hagyom állni alig iható. Nyáron szoktam készíteni gyömbérszörpöt ami különösen finom, mert savanykás íze miatt elveszi a szomjat a nagy melegben.
A gyömbérrel kapcsolatban van egy kis történetem. Tibi tavaly volt, hogy nagyon beteg volt. Akkor is tudtam a hatásáról...Gondoltam csinálok egy erős adagot. Viszont nem csak gyömbért tettem a főzetbe, hanem fokhagymát is, no meg citromot. Szerintem olyan 2-3 litert megitattam belőle és szegény férjem kipattogzott. (Valószínű allergiás az ilyen erős dózisú gyömbérre, no azóta nem ajánlgatom erősen neki...de azért megissza) Jót nevettek rajtam a kollégáim amikor elmeséltem, még sokszor most is emlegetik a gyömbértea történetem.
A goji bogyó (farkasbogyóként is ismert): Magyarországon nem igazán ismert bogyó, de a kínaiak már régóta használják a népi gyógyászatban. Tartalmazza az összes aminósavat, tele van C vitaminnal (állítólag 500-szor annyi C vitamint tartalmaz mint bármely gyümölcs) és azt mondják hogy vastartalma 15ször nagyobb mint a spenótnak. Persze tartalmaz antibakteriális anyagokat is. Kínaiak erőnlét és immunrendszer erősítőként használják és a hosszú élet titkaként fogyasztják. Én szeretem, íze kicsit édes, kicsit savanykás, külsőleg hasonlít a mazsolához. Otthon a tavamnál volt egy ilyen bokor, de sajnos nem bírta a homokos megrázkódtatást, így kipusztult. :( De most milyen csoda, hogy Kínában vagyunk és annyit ehetek amennyit akarok. Tibi nem szereti, se teába, se sehogy. (de azért mindig főzök a teába bele)
Volt kínai tanárom amúgy azt mondta, hogy ebben a betegedős időszakban minden nap 10 szemet meg kellene enni és nem leszel beteg. No azért én ennyire nem viszem túlzásba, nem szeretném megutálni. Amúgy Petiéknél (biztos emlékeztek rájuk :) ) a gyerekek is szerették, ők is immunrendszer erősítőként adták a gyerekeknek.
Nagyon sok kínai leves tetején is úszkálnak ezek a gyümölcsök, de szintúgy teába is teszik. Nagyon sok tanulmány készült a goji bogyóról, nagyon sok más betegség gyógyítója is. Tény, hogy Ningxia tartományban termesztett gojitól az ott élők egészségesek, szívósak és hosszú életűek.
Állítólag leszedés után 5 napig szárítják a napon.