Kína éttermek hete 中国餐厅周 / Kulináris élvezetek Sanghajban
2017. március 04. írta: morerika

Kína éttermek hete 中国餐厅周 / Kulináris élvezetek Sanghajban

 

china_restaurant_week.jpg

http://www.restaurantweek.cn/inviter/DC6131

Mondhatnám úgy is, hogy torkos csütörtök avagy 11 nap kulináris élvezet (március 2-12) Sanghajban. Míg Magyarországon csak 1 napig tart a 2006 óta Magyar Turisztikai Ügynökség által felkarolt kezdeményezés itt Sanghajban hála a DiningCitynek 11 napig. Az itteni kezdeményezés lényege igazából ugyanaz, mint Magyarországon. Népszerűsíteni az étterembe járást, hozzátenném itt inkább a minőségi étkezést emelném ki. Kínában sokan naponta éttermekben esznek, de a minőségi étkezés minőségi alapanyagokból sokszor hiányzik a mindennapi életből. 

Miért pont ekkor van a kezdeményezés?! Összekötve a gondolatot a vallási hagyományokkal, a néphagyomány szerint a negyvennapos böjt előtti utolsó hét amikor még bővebben étkeztek az emberek. Magyarországon úgy vallják, hogy a negyvennapos böjt előtti utolsó csütörtök "farsang farkának különleges napja", amikor torkosabban étkeztek az emberek. Ezért is vált köztudatba a mai napig a hamvazószerda előtti csütörtök a torkos csütörtöknek. Magyarországon ezen a napon több étterem is csatlakozik a kezdeményezéshez. A csatlakozott éttermek áraikban 50% kedvezményt biztosítanak. Idei évben sajnos már nem fogták össze Magyarországon ezt a kezdeményezést. 

Az éttermek hete a világban minden nagyobb városban (Jelen pillanatban 35 városban.)  jelenlevő kezdeményezés. Lehetőség nyílik a legjobb éttermekben ebédelni/ vacsorázni kedvező áron. A kezdeményezés New Yorkból indult 1998-ban, mára már elég jól behálózta a világ nagyvárosait. 

A kínai éttermek hetének szervezője a DiningCity China. Dining City a világ vezető nemzeti étteremkalauza, több mint 25.000 gondosan kiválasztott étteremmel. DiningCity China 350 éttermet vont be a kezdeményezésbe.  Kínában idén Sanghajban, Pekingben, Guangzhouban, Shenzhenben, Hangzhouban, Suzhouban, Chengduban van lehetőség arra, hogy a mindennapi áraktól eltérően kedvezményes csomagokban ebédelhessen/ vacsorázhasson mindenki. 

Fő támogatója Kínában a Dining City, KIA és a Citybank. A támogatók között vannak még ásványvizet importáló cégek, de az esemény fő támogatója szintúgy a China City Weekend weboldal is. 

A foglalás már február 24 óta nyitott. Ekkor már a szemfülesek befoglalják a legjobb legkedvezőbb éttermeket. 

Az árak 3 különböző kategóriában ebédtől/ vacsorától függően elérhetőek. 

 restaurant_week_2017_banner.jpg

 A kezdeményezés már tavaly is volt Sanghajban és akkor is néztem, de idén eldöntöttem, hogy ki kell próbálni. Én nem vagyok normál esetben nagy étterembejáró, mert sokszor főzök otthon. Tibivel nem egyszerű, mert vannak konyhák / ételek, amelyeket sajnos már alapból ki kell zárni. Sajnos már a kínai konyha is közte van. 

A honlap szűrője elég jó. Ha nincs elképzelésünk arról, hogy milyen konyhát szeretnénk kipróbálni, az oldal felajánlja, hogy mi a számodra a fontos: kilátás, fő nevezetesség, romantika, top10 éttermek, Bund, új étterem, család stb. Tehát mindenre próbálnak figyelni. Természetesen, helyszínre, kerületre is lehet keresni. 

Ki lehet választani az időpontot is mikor lenne megfelelő számunkra az ebéd vagy vacsora. Viszont itt sajnos ha már elkezdődött a hét sok esetben csak a befoglaláskor derül ki, hogy nincs időpont ebédre vagy vacsorára az adott étteremben. Sajnos én is megjártam így. 

Ha sikerül megtalálnunk a megfelelő helyet / éttermet az adott étterem fixen felajánl egy menüt amelyen belül mindig van A és B választási lehetőség. És természetesen a menük általában állnak előételből, főételből és desszertből. 

Több órás keresgélés alapján, figyelembe véve Tibi elvárásait találtam pár megfelelő helyet. (Persze ahol volt szabad időpont, mert már 1-én is a jobb helyek mind beteltek.) Nagyon nehéz választani, úgy hogy tudod, hogy a férjed nagyon sok mindent nem eszik meg és nem igazán nyit már az új felé. Node úgy voltam vele, hogy talán a 3 főmenü lehetőségből talán tud választani. 

Számomra viszont fontos volt, hogy ne a megszokott dolgokat egyem, ha már kimozdulunk és Sanghaj legjobb éttermei közül választok. A másik szempont volt még számomra a Bund. Nagyon ritkán eszünk a belvárosban és főleg a Bundon. Bund Sanghaj jelképe, nem lehet nem kihagyni néha, hogyha itt élsz, hogy ne egyél / ne ülj be valahova és csodáld a csodálatos hatalmas épületeket. Bundon való éttermek lehetősége viszont már korlátozott volt, már a hét indulása előtt a legnagyobb része tele volt, vagy pedig hétköznap ebéd volt csak szabad. Több étterem is tetszett volna, volt amiről már hallottam is de sajnos a kínai konyha miatt ki kellett hagynom ha Tibivel szeretnék ebédelni/ vacsorázni. :D Sok esetben azért is nehéz választani, mert a szakácsszavakkal szépen megválasztott nevekből a mindennapok embere megállapítani sem tudja, hogy az most mi is valójában?! A magyar férfiember pedig milyen?! Ő aztán jól szeretne lakni. :D 

Nagyon szép a Roosevelt Sky Restaurant on the Bund, de a legnagyobb foglalási arányok között van a másik kedvencem is a POP étterem. Mindegyik étteremnél csodás kilátásnak lehetünk részesei egy kiváló konyhával. 

Roosvelt Sky Restaurant on the Bund:

2005162_restaurant_roosevelt_sky_restaurant.jpg

A POP étteremről egy kilátás: (eredetileg ide szerettem volna foglalni, de teljesen tele van, csak a késő esti időpontokra volt lehetőség 300 cny/ fő menüajánlattal) 

pop_e_tterem_sanghaj.jpg

A DiningCity naponta statisztikát készít a legjobbnak ítélt / legtöbb foglalást elért éttermekről. A 10-as listát naponta megtekinthetjük.

Mindent figyelembe véve a választás egy olasz étteremre került. (Casanova) Az étterem átlagos ára 300 cny / fő. 

Az étterem a program indulása óta szépen kúszott felfelé a listán, míg tegnapra elérte az 5. helyet. 

thumb_img_2037_1024.jpg

 

thumb_img_2042_1024.jpg

Casanova étterem három fogásos menüt biztosított:

Vegyes tál, mint előétel: Saláta, sült paradicsom, kolbász, baconszalonna, Focaccia (A focaccia egy hagyományos olasz kenyér, amit talán már évszázadok óta ugyanígy készítenek a mammák.), mozzarella sajt paradicsommal

thumb_img_2046_1024.jpg

thumb_img_2060_1024.jpg

A főétel választásos volt:

Serpenyőben sült bélszín argentin garnélarákkal (Tibi választása volt. Azt mondta finom puha volt a steak.) 

thumb_img_2064_1024.jpg


VAGY

Párolt vörös halfilé olasz vegyes tenger gyümölcseivel (Én választásom erre az ételre esett. Finom volt nagyon, habár már előre aggódtam a kagyló miatt, hogy vajon frissen készítik-e...nem szerettem volna ételmérgezést kapni.) 

thumb_img_2066_1024.jpg


VAGY

Sült citromos csirke
VAGY

Grillezett sertésborda

A desszert: Mango Mousse (mangó hab)

thumb_img_2072_1024.jpg

thumb_img_2073_1024.jpg

Valamint italként lehetett teát vagy kávét választani. 

thumb_img_2068_1024.jpg

 Nem lett a legjobb kép, mert fénnyel szemben fényképeztem... de ennyit sikerült javítani rajta. 

tibi_1.jpg

thumb_img_2059_1024.jpg

No és ehhez párosult a vágyott Bundom. :) A 外滩 (Wàitān). :) :)

thumb_img_2051_1024.jpg

thumb_img_2080_1024.jpg

thumb_img_2082_1024.jpg

thumb_img_2047_1024.jpg

Pár negatív dolog. 16-20 fok volt ma Sanghajban. Tényleg szép idő, a napon kellemes idő volt. A vágyott tetőteraszomon, hát elég hideg hűvös szeles idő mutatkozott. 

A másik dolog, hogy biztos feltűnt nektek a szürkeség a képeken. Sajnos a levegő Sanghajban nem a legjobb mostanában, a képeken 170 körül állt a légszennyezettség. Ez az a szint amikor nem igazán javasolják a hosszabb levegőn tartózkodást. :( 

Javaslom Mindenkinek a kínai éttermi hetek kipróbálását: 

http://www.restaurantweek.cn/inviter/DC6131 

A bejegyzés trackback címe:

https://morerika.blog.hu/api/trackback/id/tr9512308761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása