Húsvét/ Kínai halottak napja
2015. április 07. írta: morerika

Húsvét/ Kínai halottak napja

Idei évben húsvét ünnepe egybeesett a kínai halottak napjával.

Örültem nagyon, bíztam benne, hogy végre Tibi is itthon tud lenni és legalább pihenni. Ugyanis ezen kínai ünnep piros betűs és csak kevés helyen dolgoznak, a cégeknek ilyenkor többszörös fizetést kell adniuk a dolgozóknak. Német cég lévén bíztam abban is, hogy számukra is fontos az ünnep és minden dolgozót pihenésre küldenek. No ez sajnos nem így történt, pénteken szóltak Tibinek, hogy szombaton utazzon el Shenyangba egy projekt miatt. Én nagyon szomorú voltam, mert egy csomó mindennel készültem volna az ünnep miatt. A másik dolog viszont, hogy tényleg ráférne a pihenés a mostanában állandósult mindennap 10-12 óra miatt.

No, de ahogy egy volt kollégám mondta ez egy munkahely és mi ezért vagyunk itt. Gyors újratervezés után így elhatároztam, hogy a szokásos hétvégi takarítás / tanulás / Tibi által kiadott fontos feladatok mellé mást is betervezek.

Elhatároztam, hogy húsvét lévén elmegyek misère. :) :) Már nagyon régóta tervezem, hogy elmegyek a Szent Ignác székesegyházhoz 爵主教座堂

( Zikawei )Korábban barátaink már javasolták, de valamiért mindig elmaradt. 

Római katolikus egyházmegye székhelye, valamint püspöki székhely is 1960 óta. Az első kínai székesegyház amely gótikus stílusban épült 1906-ban.

A székesegyház meghatározza a látogatási időt turistáknak és a misék idejét. Látogatási idő szombaton (13-16 óráig) és vasárnap (14-16 óráig) van. Látogatási szándékkal érkezőket önkéntesek vezetik körbe minden fél órában.

A misék nagy része kínai nyelvű, minden hétköznap reggel és este 1-1 mise. Ezen kívül van gyermek mise szombatonként, majd a felnőtteknek szombaton este és vasárnap reggel 3 mise, majd a déli angol nyelvű és az esti mise.

A templom messziről is szép látványt nyújt, de a mögötte lévő felhőkarcolók kicsit torzítják a templom látképét, no ez Kína. Magyarországi városokban, falvakban sok helyen templom a legmagasabb épület. 

img_3015_2.jpg

img_3013_2.jpg

img_3018_2.JPG

img_3017_2.jpg

 

Templomba belépés előtt figyelmeztető jelzések arra vonatkozóan, hogy csöndben kell lenni, telefont kikapcsolva vagy halk üzemmódba kell tenni, belépés tilos szandálban, rövidnadrágban vagy kalapban.

A kapunál az őrök megkérdezik miért jöttél. Én rögtön válaszoltam, hogy a 12h-I misère. Hozzáteszem a kapunál sok kínai állt akiket nem engedtek be, gondolom turistáskodni jöttek. Időben érkezvén (kiindulva a magyar ünnepi szentmisék tömegéből nem bíztam a véletlenre), ahogy a templomba léptem, láttam hogy még a 10h-i mise még zajlott, természetesen kínaiul. Belehallgattam, próbáltam kitalálni vajon melyik részénél tarthatnak, majd a kínai papot figyeltem és rögtön rájöttem. (még fél óra volt kb.) Jobbnak láttam kimenni a templom elé, ott már több külföldi is várakozott velem egyetemben, de már 11:40 volt. Majd láttuk , hogy sok kínai jön kifele, gondoltam biztosan vége a misének. Beosontam, majd realizáltam hogy még nincs, épp az áldozás fázisában tartunk. (milyen szokás itt, hogy áldozás után az emberek hazamennek és nem várják meg az áldást?! Nem is értem…) Mivel sok volt a szabad hely ekkor már megkerestem magamnak a megfelelőt, ahonnan még látok is és leültem imádkozni. 

A magyarországi megszokott miséimtől miben volt más ez a mise?

-       Angol nyelvű volt. (Korábban voltam több német misén, elvégre sváb városkából származom, de angolon még nem.) Viszont aggodalomra nem volt okom, minden templomba lépő (gondolom ameddig volt) kapott egy angol nyelvű mise könyvet. De ezzel párhuzamosan két oldalt kivetítőkön mentek az énekek, pap által elmondottak (kivéve a prédikáció persze) és a válaszok.

img_3023_2.jpg

 

-       Mise elején felhívták a figyelmet a hangosbeszélőbe, hogy vigyázzunk értékeinkre. (ez számomra nagyon megdöbbentő volt…Isten házában lehetséges olyan, hogy valaki lop?! :) )

-       Kórus: tele külföldivel, nagyon megszervezett formában, külön pódiummal, karmesterrel. Kórus sikerességét bizonyítja, hogy körbenézve én mindenkit énekelni láttam.img_3026_2.JPG

-       Rengeteg külföldit láttam (amerikaiak, európaiak, ázsiai népek, indiaiak). Nagyon megható volt mindezt látni. Egyetlen dolog köti össze itt a népeket a kereszténység, Istenben való hit.

-       Felajánlás résznél gyermekek egy-egy szál rózsával az oltárhoz vonultak, majd követték őket az önkéntesek a perselyekkel, végül a szokásos perselyezés történt.

-       Önkéntesek szerepe a mise egészében fontos. Mise előtt ők azok akik osztogatják a könyveket, mise előtt figyelnek arra, hogy ne maradjon üresen hely. (tény ilyenkor húsvétkor annyi az ember, hogy nagyon sokan állnak) Áldozáskor soronként megállnak és úgy engedik az embereket középre.

-       Ilyet még nem tapasztaltam misén. Elfogyott az ostya, de körülbelül már a hívek felénél. Ekkor a pap elnézést kért és mondta hogy az áldást egyesével adja és folytatódott az “áldozás”.

-       Húsvét lévén szó, hogy kedvezzenek a gyerekeknek, de a felnőtteknek is önkénteseink piros tojást osztogattak.

img_3030_2.JPG

img_3032_2.JPG

 

img_3036_2.JPG

img_3038_2.JPG

img_3043_2.jpg

img_3035_2.JPG

Szombaton beszélgettem kínai kolléganőmmel és kérdezte, hogy mi a tervem a hétvégére. Mondtam neki a misét és kérdezte, hogy eljöhet-e Velem, nem –e zavar. Miért zavarna?! Isten mindenkit szívesen lát a házában. :) Jane többször megköszönte a mise után, hogy eljöhetett és lelkileg ő is feltöltődött.

Kolléganő mise előtt már kérdezte, hogy akkor ma már ehetek húst?! Mondtam, hogy igen így rábeszélt egy hotpotra. Nem nagyon kellett győzködni, én nyitott vagyok a kínai ételekre. (no erre Tibit nem lehetett volna rábeszélni, ő nem szereti a hotpotot, sőt kifejezetten idegenkedik a halászgatástól) Elneveztük Janennel ezt az ebédet húsvéti ebédnek kínai módra. :)

Tehát hotpot. Igazából mint kiderült egy menüre fizetett be csak a levet kellett kiválasztani. Én biztosra akartam menni és gondoltam választok egy olyat amiben tudom mi van, így lett a választásom a gombás.

Hozták a sok-sok finomságot, amely között volt azért elég sok ismeretlen is, de hát próba cseresznye.

Az alapanyagok. 

img_3050.jpg

img_3051_2.JPG

img_3052_2.JPG

img_3053_2.JPG

img_3054_2.JPG

img_3055_2.jpg

img_3056_2.JPG

És akkor jöhet a főzés. Megkeverve az alaplevem, hát mit találtaaaam. :D Két rák is volt benne. Imádtam, de nem számítottam, hogy a gombás alaplébe rákok is lesznek.

img_3058_2.jpg

img_3065_2.JPG

Ehhez még kellett egy kis mártogatós és már mindjárt helyén volt minden. Én szezámolajat, milk saucet és thai szószt kevertem össze, no meg metélőhagymát. (de elég nagy volt a tárház, viszont elég sok volt a magféle amit allergiám miatt nem mertem kipróbálni)

img_3060_2.JPG

img_3062_2.jpg

No és akkor mit tartalmaz a pohárka?! Kérdeztem Janet... hát kóstoljuk meg. (elsőbbség Neki :D :D ) Jane mondta nem mondja meg, kóstoljam meg. A pohárban szaké (rizspálinka) volt, jót tett a gyomromnak. :)

img_3064_2.jpg

Ezt pedig Jane készítette rólam ahogy ügyetlenkedtem a halászással. :) Nagyon béna voltam sokszor. Nem csak azért mert betenni, kivenni nehéz, hanem eltalálni mikor főtt meg, általában túlfőztem a dolgokat. 

img_3059_2.jpg

Hozzáteszem azért a hagyományos magyar húsvétra is készültem annak ellenére, hogy Tibi nem volt itthon, de mivel késett a füstölt sonka megérkezése ezért ahogy láttam ebből vasárnapi főzésnél előbb nem lesz semmi a dologból. Már 1 hónapja nézelődtünk taobaon füstölt hús ügyében, konkrétan Tibi (próbált rákeresni a fás füstölésű dolgokra)hiszen ő ebből azért profibb mint én. Nézegette a képeket, próbáltuk közös erővel lefordítani hogy megtaláljuk a legmegfelelőbbet. Ahogy megfigyeltük általában Hunan Xiangxi részről voltak a legmegfelelőbbek, jah és exportálás nyugatra szövegekkel voltak ellátva. (hogy ez mennyire igaz vagy sem nem tudom, de ha kínai füstölt húst láttok gyanakodjatok... :D ) 2 linket találtunk, mind a két helyről rendeltünk is iziben. 

Ezek a képek voltak az eladónál:

sonka_2.jpg

sonka1.jpg

Másnap reggel tartottunk is egy főpróbát. Megállapítottuk, hogy nem rossz-nem rossz. Ennél ettünk otthon sokkal de sokkal rosszabbat is, de tény a mi házisonkánk ennél sokkal finomabb volt ennél. Mi a gond az itteni füstült sonkával?! Hogy eleinte nem füstölik, hanem égetik szerintünk. (ez saját megállapítás a zsírrész miatt) Ezt a sonkát tettük tojás rántottába, ettük magában, mindenhogy jó volt,

s1.jpg

s2.jpg

majd kitaláltam hogy próbáljuk meg főtt sonkának is. Ízre nem lett 100%-ig olyan mint az otthoni, de így is örültem. :)

 img_3077_2.jpg

Kínai halottak napja/ Qingming festival

Szokás szerint ilyenkor a kínaiak felkeresik a sírokat (megemlékezést tartanak, “ajándékot”, ételt és gyümölcsöt visznek és füstölőket gyújtanak), azokat letakarítják, lesöprik, de sokan ilyenkor kirándulnak, fákat ültetnek. Sokan ilyenkor kezdik el a földművelést.

Kínai temetésről egy elég jó cikk jelent meg a HVG-n. Akit érdekel olvassa el:

http://hvg.hu/vilag/20140405_Szazmilliok_mozdultak_meg_a_kinai_halotta

A bejegyzés trackback címe:

https://morerika.blog.hu/api/trackback/id/tr327343466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása